Dry needling

 

Veel mensen zijn inmiddels bekend met de behandelmethode dry needling. Het plaatsen van accupunctuur/dry needling naald in een myofasciaal triggerpoint. Bij pijn in spieren kan dry needling zeer effectief zijn en op korte termijn duidelijke afname van pijnklachten geven. Bij Fysiokracht in Nijmegen gebruiken we regelmatig dry needling in een behandeling fysiotherapie. Maar wat gebeurd er daadwerkelijk in een spier als je daar met een naald in prikt. En wat is een myofasciaal triggerpoint eigenlijk precies?

Myofasciaal triggerpoint / spierknoop

Een myofasciaal triggerpoint is een lokale verharding in een spier die ontstaan is op basis van een overrekking overbelasting of een trauma. In eerste instantie is een myofasciaal triggerpoint vaak alleen latent aanwezig. Dat wil zeggen dat er wel spanning aanwezig en voelbaar is maar dat er nog geen pijn wordt ervaren. In de volksmond wordt dit ook wel vaak een spierknoop genoemd. Als er onvoldoende herstel is van een latent myofasciaal triggerpoint of er is een groot trauma dan kan er een actief myofasciaal triggerpoint ontstaan dat wel pijnlijk is. Op de aangedane plek wordt de doorbloeding minder, wat resulteert in minder zuurstof. Op het moment dat er minder zuurstof aanwezig is ontstaat er een gebrek aan voedingstoffen lokaal in de spier. De spier gaat daarom minder goed werken en heeft minder kracht en functie. Op dat moment worden myofasciaal triggerpoints voelbaar als kleine harde knoopjes in de spier die een uitstralende pijn kunnen geven.

Een van de regio’s in het lichaam waar we dry needling regelmatig toepassen is bijvoorbeeld de nek. Soms gaan triggerpoints in de nekspieren gepaard met uitstraling naar het hoofd, waardoor hoofdpijn kan ontstaan. Met dry needling therapie kan dit effectief te behandelen zijn.

Dry needling therapie bij Fysiokracht Nijmegen

Dry needling therapie

Deze myofasciale triggerpoints kun je op verschillende manieren behandelen en één van de meest effectieve manieren is dry needling. Op het moment dat we met een dry needling naald in een latent of actief myofasciaal triggerpoint prikken ontstaat er local twitch response. Dit is een onwillekeurige samentrekking van de spiervezels ook wel segmentale reflex genoemd die ervoor zorgt dat de spier meteen ontspant en de spierstofwisseling gaat herstellen. Wij doen deze behandeling bij onze praktijk in Nijmegen als onderdeel van een behandeling fysiotherapie of manuele therapie.

Na de behandeling

Vaak ervaar je een reactie na een behandeling die vergelijkbaar is met spierpijn. Belangrijk is dus om goed te blijven bewegen en voldoende water te drinken. Dit zorgt voor voldoende doorbloeding zodat zuurstofrijk bloed de juiste voedingstoffen af gaat geven. Op deze manier verdwijnt de nareactie het snelst en kan er met spier ontspannende en coördinatie oefeningen gestart worden.

Heb je interesse in een behandeling met dry needling bij ons in Nijmegen? Neem dan gerust contact met ons op voor het plannen van een intake. Ook kan je in onderstaande video nog meer informatie krijgen over ‘ wat is dry needling’.