Revalidatie na een ongeluk

 

Bij Fysiokracht hebben wij veel ervaring in het behandelen en revalideren van mensen die klachten aan hun hoofd en of nek hebben na een ongeluk. Van een whiplashtrauma na een auto-ongeval tot een enkelzijdig ongeluk waarbij iemand zijn hoofd heeft gestoten met een hersenschudding tot gevolg.

 

Langdurige klachten

Veel mensen komen vaak helaas pas na enkele maanden en soms zelfs pas na jaren bij ons. Ze lopen al die tijd met klachten rond en geen enkele therapie lijkt te willen helpen. Het probleem is vervolgens dat het klachten patroon inmiddels erg uitgebreid is geworden. Mensen kunnen niet meer werken, hun sociale leven heeft zich vaak fors beperkt en aan sport hoeven ze al helemaal niet meer te denken.

 

Acute klachten

Het liefst zien wij daarom de mensen zo snel mogelijk na hun ongeluk en waar nodig schakelen we gelijk een ergotherapeut in. Het beperken van prikkels en een goede dagindeling is namelijk van essentieel belang bij het herstel van een hersenschudding en of whiplash. Daarnaast zijn gedoseerd bewegen en oefenen zeer belangrijk voor een spoedig herstel. Hoe eerder deze interventies gedaan kunnen worden hoe minder kans op een vertraagd herstel. Helaas is daar vaak sprake van. 

 

Behandelplan

Elke cliënt heeft zijn eigen verhaal en verdiend zijn of haar eigen persoonlijke behandelplan. Toch proberen wij waar nodig met iedereen dezelfde stappen te doorlopen. De basis voor een goed functionerend hoofd zit hem namelijk in een goed functionerende en stabiele nek. Daarna volgen het sterker en stabieler maken van schouders rug en romp.

Om dat systeem goed aan te kunnen sturen hebben we ook een goed functionerend evenwicht systeem nodig. Dat evenwicht-systeem heeft vervolgens weer de juiste informatie nodig van goed functionerende ogen. Op het moment dat deze drie systemen weer goed met elkaar zijn geïntegreerd wordt het pas tijd om de training complexer te maken. In het bewegen worden steeds meer audiovisuele prikkels en cognitieve prikkels geïntegreerd. Zo wordt er langzaam toegewerkt naar werk, sport hervatting en een normaal sociaal leven.

 

Vallen en opstaan

Het revalideren na een hersenschudding en/of whiplash betekent letterlijk weer durven te leren vallen en natuurlijk weer opstaan. Geen verhaal is hetzelfde en je moet soms tevreden kunnen zijn met kleine stapjes. De gevolgen van een whiplash of hersenschudding kunnen veel impact hebben op je functioneren. Het kan lang duren en soms herstel je niet naar 100%, maar het lichaam is perfect in staat om nieuwe wegen te ontdekken. Dit is zelden of nooit de makkelijkste weg maar het is wel de weg naar weer optimaal kunnen functioneren. Bij Fysiokracht zetten wij ons voor de volle honderd procent in om deze weg met je te zoeken op weg naar het maximale resultaat. 

 

In onderstaande video vertelt onze collega Jelte meer over het behandelen van whiplash en hersenschudding.  Heb je een hersenschudding of een whiplash en wil je bij ons in behandeling komen? Neem dan contact met ons op via telefoon, app of mail.