Nekpijn en werkhouding

Pijn in de nek komt veel voor. Soms ontstaat het acuut, zoals bij een whiplash na een ongeluk. Ook worden mensen soms wakker met pijn in de nek. Maar in veel gevallen ontstaat het geleidelijk. Een belangrijke oorzaak hiervan is vaak een niet optimale houding. 

Tegenwoordig zitten wij veel tijdens het werk. Je kan hierbij denken aan computerwerk, kassa werkzaamheden of balie werk. Allemaal houdingen waar je langdurig in een bepaalde stand zit. Dit noemen we een statische houding. Het nadeel van statische werkhoudingen is dat er wel belasting op de spieren plaats vindt, maar dat de doorbloeding niet optimaal is. 

Op het moment dat je werkt is het goed om aandacht te hebben voor je houding. Belangrijk is dat je werkplek optimaal staat ingesteld, zodat je goede ondersteuning krijgt in je rug, armen en benen. Hierdoor kan je je spieren beter ontspannen en is het minder belastend. Fysiokracht komt geregeld bij clienten op het werk langs om de werkplek zo optimaal mogelijk in te stellen en daarbij de fysieke belasting van het werk te verlagen. Hiermee wordt de kans op pijnklachten verlaagd en kan verzuim worden voorkomen.

Maar ook met een optimaal ingestelde werkplek moet je nog aandacht hebben voor je houding. Onbewust zie je toch dat er bepaalde voorkeuren in houding zijn, bijvoorbeeld met opgetrokken schouders zitten of het hoofd voor het lichaam dragen in plaats van boven de romp. De combinatie, opgetrokken schouders en het hoofd voor de romp houden, is erg belastend voor je nekspieren. Zeker als deze houding langdurig wordt aangehouden. 

De werkhouding is belangrijk omdat veel mensen veel tijd doorbrengen op het werk. Echter houdt het daar natuurlijk niet mee op. Ook buiten het werk zie je dat voorkeurshoudingen in stand gehouden worden. Daarom is het verstandig ook in je dagelijks leven bewust te zijn van je houding. Als je je houding langere tijd aandacht geeft zul je merken dat het steeds meer een automatisme wordt. 

Bij Fysiokracht hebben wij innovatieve apparaten die ons in de behandeling helpen. Met een myofeedback meter meten wij spierspanning in diverse houdingen. Tevens is dit apparaat mooi om te gebruiken tijdens houdings specifieke oefeningen. Verder maken wij gebruik van een VR bril. Met deze VR bril kunnen wij de beweeglijkheid van de nek meten. Vervolgens kunnen wij de verkregen waarden omzetten in een trainingsprogramma met de VR bril. 

Heb jij pijn in je nek? Neem dan contact met ons op. Wij helpen je graag!