Fysiotherapie bij RSI

FYSIOTHERAPIE BIJ RSI

Door: maart 22nd, 2018

Wat is RSI?

RSI staat voor Repetitive Strain Injury. Dit is een verzamelnaam voor allerlei klachten. Het is dus geen specifieke diagnose. Het gaat om pijn in de nek, schouder, arm, pols en/of hand. De klachten hebben meestal een relatie met het werk dat je doet. Het gaat om pijn die veroorzaakt wordt door: 

– repeterende bewegingen

– statische houdingen

– een combinatie van beide

Er zijn diverse bekende aandoeningen die kunnen vallen onder de term RSI. Denk hierbij aan een muisarm, een tennisarm, het carpaal tunnelsyndroom en pees- of slijmbeursontstekingen. Een groot deel van RSI klachten zijn a-specifiek. Dit zijn aandoeningen waarvoor medici geen medische afwijking kunnen aantonen.

Sinds 2004 wordt in de medische wereld gesproken over CANS in plaats van RSI. Dit omdat de term RSI niet altijd correct is. In dit stuk kiezen wij wel bewust voor de term RSI, omdat dit in de volksmond toch nog meer bekendheid heeft. 

Wat kan je zelf doen? Een paar tips:

Regelmatig wisselen van werkhouding is erg belangrijk! Met name langdurig in dezelfde houdingen zitten is belastend voor het lichaam en staat herstel van de klachten in de weg. Probeer geregeld even een stukje te lopen en de spieren even anders te gebruiken. Zo kunnen de spieren ontspannen en herstellen. 

– Zorg ervoor dat je werkplek goed staat ingesteld. Niet alleen bij computerwerk, maar ook bij ander werk met veel statische en repeterende belasting (zoals kappers of tandartsen) is het van groot belang de werkplek zo in te stellen dat je zo min mogelijk belasting hebt.  Je armen ondersteunen, de schouders niet optrekken en het hoofd zo veel mogelijk boven je romp houden zijn belangrijke aandachtspunten.

– Het is natuurlijk ook belangrijk wat je buiten je werk doet. Probeer in de pauze, na werktijd en in de weekenden actief en in beweging te zijn. Als je naast je werk ook thuis nog veel in statische houdingen zit dan belemmerd dit het herstel.

– Kijk de klachten niet te lang aan. Meestal is het zo dat als je tijdig actie onderneemt je ook sneller van je klachten af bent. Als je na enkele weken niet merkt dat de pijn afneemt is het verstandig actie te ondernemen om te voorkomen dat de pijn langdurig aanwezig blijft.

Wat kan Fysiokracht voor je doen?

RSI klachten zijn goed te behandelen en te reduceren door middel van fysiotherapie. Onderstaand zie je hoe de opbouw is. Er wordt gestart met een intake, vervolgens stellen we samen met jou het behandelplan op en dat wordt vervolgens uitgevoerd.

– een uitgebreide intake: hierin wordt een analyse gemaakt van je RSI klachten door het afnemen van een anamnese, een basis functieonderzoek en specifieke testen. Het gaat erom in de intake alle factoren in kaart te brengen die een rol spelen bij het ontstaan van RSI of de kans op natuurlijk herstel reduceren.

– opstellen behandelplan: in overleg met de klant wordt naar aanleiding van de conclusie uit de intake een behandelplan opgesteld. Wat kan je zelf doen aan RSI, waarmee kunnen wij je helpen en hoe zorgen we er zo samen voor dat je zo snel mogelijk hersteld bent van je klachten.

– uitvoeren behandelplan; de behandeling bij RSI kan bestaan uit fysio- en/ of manuele therapie, oefeningen met onder andere de physioplux en een bezoek aan de werkplek van de arbeidsfysiotherapeut. Hierbij wordt de werkplek en de werkhouding bekeken en optimaal ingesteld. De combinatie van onze specialisaties maakt ons een expert op het gebied van RSI.

Wat nu te doen?

Als jij last hebt van RSI, neem dan contact met ons op. Stel vrijblijvend je vraag en dan nemen we graag contact met je op om te bespreken wat we voor je kunnen betekenen.