Enkel kneuzing

Een gekneusde enkel komt heel veel voor. Meestal is dat het gevolg van een zogenoemd inversietrauma. Dit betekent dat je voet eigenlijk naar buiten toe zwikt waardoor de buitenzijde van de enkel en voet op rek komt. Hierbij kan het zijn dat de banden alleen op rek komen of dat er een scheurtje (ruptuur) in een van de banden komt. Ook is het cruciaal alert te zijn op de mogelijkheid dat er een breuk (fractuur) ontstaan is in een van de botten van de voet. 

Belangrijk is het om een onderscheid te maken in het lichamelijk onderzoek tussen de een verrekking, een scheurtje of een breuk. Iedere diagnose vraagt om een andere behandeling. Door het uitvoeren van specifieke testen kan er meestal een goed onderscheid gemaakt worden. Soms is aanvullende diagnostiek nodig in de vorm van een röntgen foto. 

In de acute fase is het belangrijk rust te houden en te belasten op geleide van pijn. Het herstel bij een verrekking is voorspoedig. Binnen twee weken is meestal hervatting van werken en sporten weer mogelijk. Bij een een scheurtje in de banden kan het in de beginfase prettig zijn om de enkel te tapen voor meer stabiliteit en het ontzien van de banden. Het herstel daarna is ook langer dan bij een scheurtje. Gemiddeld genomen ongeveer 6 weken. 

Fysiokracht kan je ondersteunen bij je herstel. In de acute fase met name in de vorm van advies met betrekking tot wat je wel en niet kan doen en het aanleren van enkel oefeningen zodat de enkel mobiliteit zo goed mogelijk blijft. In het vervolg wordt gecontroleerd of de mobiliteit van de enkel optimaal is. Als dit niet zo is kunnen wij de enkel mobiliseren. Vervolgens wordt er gestart met oefentherapie om de enkel en voet stabieler te maken en weer voor te bereiden op het hervatten van dagelijkse bezigheden, werken of sport.

Deze behandeling van de enkel kan plaatsvinden bij Fysiokracht in Nijmegen. Wil je hiervoor een afspraak maken, ga dan naar onze contact pagina.