Hallux Rigidus

Een hallux rigidus is een grote teen met een bewegingsbeperking. Deze beperking is bij een hallux rigidus op basis van slijtage klachten ontstaan. De diagnose kan gesteld worden op basis van de anamnese, het lichamelijk onderzoek en een röntgen foto.

De grote teen is heel belangrijk in het looppatroon. De afwikkeling vindt plaats over de grote teen. Bij een hallux rigidus is het omhoog bewegen van de grote teen beperkt waardoor een normale afwikkeling soms niet meer mogelijk is. Dit hangt samen met de mate van de bewegingsbeperking. Als het looppatroon veranderd kan dit weer effect hebben op andere gebieden van het lichaam, daarom is het belangrijk te kijken naar de behandelmogelijkheden.

Indien de klachten nog niet ernstig zijn en er sprake is van een relatief lichte beperking kan je winst behalen door middel van een fysiotherapeutische behandeling. Het mobiliseren van de grote teen verbeterd de beweeglijkheid en daarmee kan het looppatroon weer normaliseren.

Het kan ook zinvol zijn om eventueel naar een podotherapeut te gaan voor bijvoorbeeld een zooltje. Dit is samen met fysiotherapie een minder ingrijpende optie. Indien de klachten toch niet voldoende afnemen en pijn aanwezig blijft dan kan een operatie overwogen worden. Hiervoor kom je bij de orthopeed op verwijzing van de huisarts. De orthopeed kan door middel van een operatie de grote teen vastzetten om de pijn te verlichten of botwoekeringen verwijderen. Wat hiervan de beste optie is wordt met een orthopeed besproken.

Heb je pijn of klachten aan je grote teen, neem dan contact met ons op om een intake te plannen. Dan kunnen we de klachten bij ons in op de praktijk in Nijmegen onderzoeken en je vervolgens een advies geven of behandelen.