Hallux Valgus

Een hallux vulgus is een aandoening aan de grote teen. Kenmerkend is dat de grote teen meer naar buiten gericht staat en er een soort knobbel aan de binnenzijde van de grote teen zichtbaar is. Op onderstaande afbeelding kan je zien hoe een (ernstige) hallux rigidus er op een röntgen foto uitziet.

Hallux valgus.jpg

Een hallux valgus kan in verschillende mate voorkomen. Soms gaat het om een lichte standsafwijking zonder pijnklachten. Maar het kan ook gaan om een forse afwijking in combinatie met pijnklachten. Deze pijn wordt vaak veroorzaakt door een slijmbeurs (bunion) die dan ontstoken raakt. 

In eerste instantie kan aanpassing van schoeisel klachten vermindering geven. Daarnaast kan in een beginstadium de grote teen ook nog getraind worden door middel van oefeningen die thuis gedaan kunnen worden. Deze oefeningen kunnen wij u aanleren bij Fysiokracht. 

Als de klachten al verder gevorderd zijn en het ook veel klachten geeft, dan kan een hallux valgus geopereerd worden. De stand van de grote teen wordt dan weer gecorrigeerd. Na een periode van immobilisatie kunt u de teen daarna weer gaan bewegen. Dit herstelproces kan indien nodig door ons begeleidt worden. Tijdens de intake zullen we bekijken of dit noodzakelijk is of dat het natuurlijk herstel voldoende verbetering geeft.