Prikkelverwerking bij whiplash en hersenschudding
By Fysiokracht

Veel mensen denken bij een hersenschudding of een whiplash niet als eerste aan problemen met prikkelverwerking maar vooral aan nekklachten en hoofdpijn. Dit kan inderdaad een van de vele gevolgen zijn van een whiplash of hersenschudding. Zeker in de acute fase net na een trauma zie je vaak dat er stijfheid of pijn aanwezig is in de nek en schouderspieren. En geregeld gaan deze klachten ook gepaard met hoofdpijn.

Meer dan alleen nekpijn

Naast de klachten in het nek en schouder gebied zien wij ook veel patiënten die een heel ander soort klachten ervaren. Bijvoorbeeld misselijkheid, duizeligheid en moeite met het verwerken van prikkels zoals geluid en licht.Dat een patiënt na een ongeluk of trauma moment last heeft van de spieren en gewrichten in de nekregio vindt men over het algemeen logisch. Dit geldt vaak niet voor klachten als duizeligheid, misselijkheid en het niet goed tegen licht en geluid kunnen. Daarom gaan we daar in dit stuk dieper in op het probleem van prikkelverwerking bij een whiplash en hersenschudding .

Sensomotorische integratie

De laatstgenoemde klachten kunnen voortkomen door een verstoorde sensomotorische integratie. Dat is een ingewikkeld woord, maar betekent eigenlijk het volgende; het vermogen van je lichaam en je hersenen om signalen uit de omgeving waar te nemen en daar adequaat op te kunnen reageren. Een goede samenhang in de waarneming van prikkels uit de omgeving door het centrale zenuwstelsel is essentieel om een goed beeld te krijgen van de omgeving.

Als je een stoornis hebt door een hersenschudding of whiplash in de sensorische integratie krijg je dus geen evenwichtig beeld van je omgeving. Hierdoor kan je problemen hebben met balans, moeite hebben met het verdragen van licht of geluid en klachten van duizeligheid of misselijkheid krijgen.

Dit heeft bij veel patiënten veel invloed op hoe zij in hun dagelijks leven functioneren. De geluiden van het verkeer kunnen extreem hard binnenkomen, het licht van de zon kan veel feller worden ervaren, problemen met het concentreren op een onderwerp of het lezen van een stuk tekst zijn allemaal zaken die meer moeite kunnen kosten of zeer onprettig ervaren kunnen worden. Dit is niet alleen tijdens de prikkel, maar ook achteraf kan dit aanhoudende klachten geven.Het is bekend dat mensen met een whiplash of hersenschudding door de impact van het trauma een stoornis kunnen krijgen van de sensomotorische integratie. Bij sommige mensen is dit mild aanwezig en bij anderen veel heftiger. Ook duren deze klachten bij de een veel langer dan bij de ander. Waarom dit per persoon zo verschillende is is helaas nog niet duidelijk.

Fysiotherapie voor whiplash en hersenschudding

Bij Fysiokracht in Nijmegen behandelen we veel mensen met whiplash en hersenschudding klachten en zien we dan ook vaak problemen met de sensomotorische integratie. Aangezien dit per persoon sterk verschillend is doen wij bij aanvang van de therapie een uitgebreide anamnese en onderzoek om de diversiteit aan klachten in beeld te brengen en een persoonlijk behandelplan op te stellen. Dit kan alleen fysiotherapeutisch zijn, maar vaak werken we ook samen met diverse experts in ons contusio (hersenschudding) netwerk om iemand zo goed mogelijk te helpen.

 

Afhankelijk van de intake kan een van de onderdelen van de behandeling fysiotherapie liggen binnen het gebied van de sensomotorische integratie. We leren patiënten hoe ze hier zo adequaat mogelijk mee om kunnen gaan in de verschillende fasen van het herstel. Het kan betekenen dat we iemand leren de prikkels te dempen, te compenseren of juist wat meer op te zoeken. Wat verstandig is en waar de meeste behoefte aan is wordt sterk individueel bepaald.

Onze trainingen

Onze trainingen zijn dan ook niet alleen gericht op de spieren, maar zeker ook op het vlak van prikkelverwerking. Je kan hierbij denken aan oefeningen met ‘reaction lights’, een virtual reality bril en evenwichtsoefeningen. In een later stadium gaan we zelfs weleens boksen met patiënten om actie/ reactie te oefenen. Dit kan ook weer gecombineerd worden met licht of geluid prikkels.

Heb jij last van prikkels uit de omgeving, zoals licht en geluid? En heb je een ongeluk gehad waardoor je een whiplash of hersenschudding hebt opgelopen? Wij weten welke impact je klachten kunnen hebben op je kwaliteit van leven, daarom helpen we je graag verder. Je kan ons bellen, appen of mailen om een afspraak te maken. Je vindt onze gegevens op de contact pagina.

Ons blog

Laatste nieuws van ons Blog
Verzekering fysiotherapie 2023

Verzekering fysiotherapie 2023

Fysiotherapie verzekeren 2023 komt eraan en tot het einde van het jaar kan je overstappen van verzekering of je polis aanpassen. Om enigzins duidelijkheid te scheppen omtrent dit onderwerp schrijven we deze blog. Fysiotherapie zit al sinds jaren niet meer in het...

Contractvrij werken

Contractvrij werken

Fysiokracht werkt contractvrij. In onderstaande blog vind je hier meer informatie over. Dan begrijp je waarom wij hiervoor kiezen en wat dit voor jou als patiënt betekent. Wat betekent contractvrij werken? Contractvrij werken betekent dat wij ervoor hebben gekozen om...